Każdy z nas najpewniej używa przypraw w swojej kuchni. Zazwyczaj korzystamy z nich dla polepszenia smaku przygotowywanych przez nas potraw, jednak warto wiedzieć, niektóre z przypraw mają dobroczynne właściwości, działające w bardzo pozytywny sposób na procesy w naszym organizmie i nasze zdrowie.
Przyprawy wspierające metabolizm
Przyprawy wykorzystywane są w medycynie już od wieków, dlatego też i w dzisiejszych czasach warto wrócić do korzeni i zdecydować się na naturalne sposoby, wzmacniające nasze zdrowie. Różne przyprawy radzą sobie w bardzo różny sposób na wiele problemów zdrowotnych, jednak jest kilka takich przypraw, które bardzo wspierają nasz metabolizm, dzięki czemu możemy skuteczniej pracować nad swoją wagą oraz sylwetką.
Kminek
Jest to przyprawa o bardzo charakterystycznym smaku, który niestety nie przypadnie do gustu wielu osobom. Jego aromat jest tak intensywny, iż potrafi wręcz diametralnie wpłynąć na smak danej potrawy. Wykorzystuje się go bardzo często do przygotowywania bigosu, wszelkich potraw z kapusty, sosów, a nawet jako dodatek do pieczywa czy serów smażonych. Poza swoim wyjątkowym smakiem niesamowicie dobrze i dobroczynnie wpływa on na nasz układ trawienny, usprawniając jego pracę, dlatego powinien on być przynajmniej raz na jakiś czas używany w każdej kuchni.
Chili
Tę przyprawę dodajemy zazwyczaj wtedy, kiedy zależy nam na uzyskaniu pikantnego smaku naszych potraw. Chili jest bardzo wyrazistą przyprawą, gdyż posiada kapsaicynę, a więc taki składnik, który jest odpowiedzialny za pikantny posmak, ale ma też bardzo dobry wpływ na nasze ciało i organizm. Kapsaicynę często wykorzystuje się w kosmetykach do włosów, gdyż ma ona działanie wzmacniające i przyspieszające ich wzrost. Dodatkowo też wspomaga ona metabolizm, dzięki czemu możemy skuteczniej odchudzać się, czy po prostu zdrowiej się odżywiać, dzięki dodaniu odrobiny tej przyprawy.
Kurkuma
Zazwyczaj przyprawa to kojarzy nam się z barwieniem różnych rzeczy na kolor pomarańczowo-żółty, gdyż posiada ona niezwykle mocny barwnik. W ten sposób często barwimy na przykład ubrania, jajka wielkanocne, czy po prostu produkty spożywcze takie jak ryż, czy makaron. Warto wiedzieć, iż kurkuma ma bardzo wiele właściwości wpływających pozytywnie na wiele procesów zachodzących w naszym organizmie, na przykład na pracę mózgu, układ krążenia oraz żołądek, wspierając przy tym metabolizm.
Imbir
Jest to kolejna przyprawa o bardzo wyrazistym aromacie, który często wykorzystujemy do podkreślenia smaku potraw, zwłaszcza tych inspirowanych kuchnią azjatycką, a także jako dodatek do herbaty czy wody. Dodajemy imbir do napojów głównie dlatego, że wiemy, że wzmacnia on naszą odporność, jednak to nie jedyna jego prozdrowotna właściwość. Poza tym wspiera on pracę żołądka i wspomaga metabolizm.
Pieprz
Najzwyczajniejszy czarny pieprz, który zapewne dodajemy do niemal każdej przygotowywanej przez nas potrawy, o bardzo aromatycznym zapachu i posmaku. Potrafi on podkreślić smak wielu dań. Warto wiedzieć, iż posiada on charakterystyczny składnik, czyli piperynę, która bardzo dobrze wpływa na procesy trawienne i wspomaga metabolizm.
Więcej produktów, które przyspieszają metabolizm znajdziesz na portalu doktor fit: https://doktorfit.edu.pl/produkty-spalajace-tluszcz/